De vakantie is voorbij. De scholen in onze regio zijn weer begonnen, de verenigingen starten weer op en volgens de kalender van de meteorologen zit de zomer erop en zijn we officieel aan de herfst begonnen.
Qua nieuws zaten we volgens mij ook in de zomerse komkommertijd. Geen grote schokkende dingen, behalve dat ene bericht tijdens mijn vakantie op de nieuwsapp dat een stel malloten het nodig vond om al zingend en brallend een spoor van vernielingen door diverse straten in Twello te trekken. Wat is er dan niet goed met je gegaan als je dergelijk dingen “leuk” vindt. Ligt het aan de opvoeding, is er te weinig vermaak in onze dorpen of is het de vrij veel gehoorde opmerking: ‘het is Coronatijd en we moeten de frustratie kwijt’.
De gemeente Voorst heeft in september 2020 via een digitale enquête in kaart gebracht hoe jongeren tussen de 12-23 jaar hun vrije tijd doorbrengen. Ruim 2.000 jongeren hebben daarvoor een oproep gehad. Als de gemeente weet waaraan deze jongeren behoefte hebben -zo stelt zij- dan kan zij beter haar best doen om hen hierbij zo goed mogelijk te helpen. En dat had al veel eerder moeten en kunnen gebeuren. In 2019 was vernieling de meest voorkomende vorm van criminaliteit in Twello (bron: RTL nieuws). Je hoeft maar even over het internet te scrollen en je ziet dat het in 2021 nog niet veel beter is geworden. Zelfs vernielingen aan rotondes komen nu regelmatig voor.
Stichting Natuurlijk Twello is in gesprek om een aantal bankjes te plaatsen op mooie plekken in Twello, maar wat heeft het voor nut als deze bankjes binnen de kortste keren vernield en/of beklad zijn. Hoe voorkom je dit?
Omdat het toch komkommertijd is heb je dan ook eens tijd om verder te scrollen. Wat doen het bestuur en de politieke partijen dan met deze informatie? Zeker met de verkiezingen in het vooruitzicht verwacht je wel wat nieuws. Er is echter weinig te vinden.
Wat je wel leest is dat er zorgen zijn over de financiële situatie. De gemeente heeft al dure investeringen lopen en heeft nog veel taken en wensen die ook behoorlijk wat geld kosten. En dat terwijl de gemeente de afgelopen 2 jaren 38.000.000 euro heeft geleend en dus met een enorme schuldenlast zit. De reserves zijn inmiddels ook bijna op, dus er moeten echt keuzes worden gemaakt.
Investeren in de jeugd kost geld maar als je daarmee kunt zorgen dat ze eigen plekjes en eigen vermaak hebben voorkom je misschien de vele onzinnige vernielingen.
Het zijn nog iets meer dan 200 dagen tot de verkiezingen en het lijkt mij dat er nog veel keuzes moeten worden gemaakt. Geld kun je maar een keer goed besteden. Dus niet in meer parkeerplaatsen en asfalt maar beter in de jeugd, welzijn, natuur en milieu.
Koos Kasemir
Stichting Natuurlijk Twello