Je leest het in het Voorster Nieuws, de mensen praten er over en je wordt er toch steeds weer blij van als je Twello binnenrijdt. Je treft een prachtige bloemenzee aan op iedere rotonde en als je door het dorp rijdt of wandelt zie je her en der prachtige bloembakken staan. De perken van Stichting Dorpsverfraaiing Twello zijn een lust voor het oog. Compleet met de geplaatste insectenkasten zijn het stuk het voor stuk gecultiveerde stukjes natuur.
Nu hebben wij in onze gemeente wel meer mooie pareltjes echte natuur.

Allemaal de moeite waard om het te beschermen en te behouden, maar je moet ze ook onderhouden. De natuur heeft de laatste weken een boost gekregen met de hoeveelheid regen en warmte. Alle onkruid en grassoorten hebben een groeispurt ingezet en dat is op veel plaatsen te zien.
Zo hebben wij in onze gemeente mooie wandel/klompenpaden. Veel inwoners van de gemeente maar ook een grote hoeveelheid toeristen maken gebruik van deze paden. Onlangs plaatste de NKC (camperclub) in haar verenigingsblad een artikel over klompenpaden. De redactie was daarbij zeer enthousiast over de klompenpaden in de gemeente Voorst.

En juist nu zie je bij een aantal paden dat er geen doorkomen meer aan is. Er moet driftig worden gemaaid en gesnoeid. Op sommige plaatsen zie je nu wandelaars door het hoge gras tijgeren op een manier waarop een geoefende soldaat jaloers is qua camouflage mogelijkheden. Voor de wandelaar is dat echter niet prettig. Aanleggen wil ook zeggen dat je moet zorgen dat ze begaanbaar blijven. Hier kunnen vrijwilligers (mits je ze hebt natuurlijk) wel helpen. Onze stichting is in gesprek met het Hartelaar om te bekijken of wij daar wat vrijwilligerswerk kunnen doen om het landgoed wat op te knappen. Nu ik toch de kans heb in deze column: .. binnenkort komt er wel een oproep.

Maar goed, dikke complimenten voor de Stichting Dorpsverfraaiing dus. Zij weten met weinig middelen toch steeds weer iets moois te brengen. Het zijn ook hier de vrijwilligers die het doen. Uit ervaring weet ik dat het moeilijk is om aan die vrijwilligers te komen en om ze te behouden. Je moet ze wel iets kunnen bieden en daarvoor heb je uiteraard ook weer geld nodig.
Stichtingen moet zichzelf steeds weer laten zien en horen en zijn net zo druk bezig met de doelstelling als ook met het binnenslepen van donateurs en giften. Subsidies is een beetje een vies woord, maar zoals de gemeente ook profiteert van al dat moois en daarmee meer toerisme naar onze gemeente haalt, zo zou de gemeente ook wel eens wat meer kunnen doen aan de ondersteuning. Uiteraard ben ik er van op de hoogte dat het geld in de gemeente niet aan de bomen groeit, al zou je dat niet zeggen als je de (bouw)plannen van de gemeente zo ziet. Het blijft een kwestie van goed verdelen. Iets minder geld voor asfalt en meer voor groen. Het zal u niet verbazen maar ik weet nog wel een geldverslindend (rand)weg project dat omgezet kan worden naar meer en mooier groen in onze gemeente.

Koos Kasemir
Stichting Natuurlijk Twello

willen of moeten